Αλγεβρικές Παραστάσεις - Α' Μέρος
ΘΕΩΡΙΑ
Τι είναι η μεταβλητή;
Μεταβλητή είναι ένα γράμμα το οποίο χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε έναν αριθμό.
Ποια παράσταση λέγεται αριθμητική και ποια αλγεβρική;
Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς λέγεται αριθμητική παράσταση, ενώ μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς και μεταβλητές λέγεται αλγεβρική παράσταση.
Παραδείγματα:
Αριθμητικές παραστάσεις:
Αλγεβρικές παραστάσεις:
- Παρατηρήσεις:
- Όταν γράφουμε αλγεβρικές παραστάσεις δεν γράφουμε το σύμβολο του πολλαπλασιασμούμεταξύ των αριθμών και των μεταβλητών, καθώς και μεταξύ των μεταβλητών. Δηλαδή:
Aντί να γράψουμεγράφουμε
Τι είναι όρος σε μια αλγεβρική παράσταση;
Σε μια αλγεβρική παράσταση όλοι οι προσθετέοι λέγονται όροι της. Δηλαδή ο κάθε όρος χωρίζεται από τον άλλον με το σύμβολοή με το σύμβολο
Παραδείγματα:
Η αλγεβρική παράστασηέχει τέσσερις όρους:
Η αλγεβρική παράστασηέχει πέντε όρους:
Τι είναι η αριθμητική τιμή μιας αλγεβρικής παράστασης;
Αν σε μια αλγεβρική παράσταση αντικαταστήσουμε τις μεταβλητές με αριθμούς και κάνουμε τις πράξεις, θα προκύψει ένας αριθμός που λέγεται αριθμητική τιμή ή απλά τιμή της αλγεβρικής παράστασης.
Παραδείγματα:
Η αλγεβρική παράστασηγιακαιέχει αριθμητική τιμή:
Η αλγεβρική παράστασηγιακαιέχει αριθμητική τιμή:
Η επιμεριστική ιδιότητα είναι μία ιδιότητα που συνδιάζει την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και μπορεί να πάρει δύο μορφές. Δηλαδή ισχύει:
και
Η επιμεριστική ιδιότητα μας βοηθάει είτε να γράψουμε μια αλγεβρική παράσταση σε απλούστερη μορφή, είτε να κάνουμε απαλοιφή παρενθέσεων. Στο α' μέρος θα δούμε πως την χρησιμοποιούμε για να απλοποιήσουμε μία αλγεβρική παράσταση, ενώ στο β' μέρος πως την χρησιμοποιούμε για να κάνουμε απαλοιφή παρενθέσεων.
Ποιοι όροι λέγονται όμοιοι;
Όμοιοι όροι λέγονται οι όροι που έχουν την ίδια μεταβλητή και διαφορετικό αριθμό.
Παραδείγματα:
Οι όροικαιείναι όμοιοι μεταξύ τους γιατί έχουν την ίδια μεταβλητή
Οι όροικαιείναι όμοιοι μεταξύ τους γιατί έχουν την ίδια μεταβλητή
Τι είναι η αναγωγή ομοίων όρων;
Η διαδικασία στην οποία γράφουμε μια αλγεβρική παράσταση σε απλούστερη μορφή ονομάζεται αναγωγή ομοίων όρων. Στην αναγωγή ομοίων όρων χρησιμοποιούμε την μορφή:
ή
Για να απλοποιήσουμε μια αλγεβρική παράσταση βρίσκουμε πρώτα τους όμοιους όρους. Για κάθε ομάδα όμοιων όρων που βρήκαμε, βάζουμε σε μια παρένθεση τους αριθμούς από κάθε όρο και πολλαπλασιάζουμε την παρένθεση με την κοινή τους μεταβλητή. Μετά κάνουμε την πράξη μέσα στην παρένθεση και καταλήγουμε σε μια αλγεβρική παράσταση με λιγότερους όρους.
Παραδείγματα:
Στο παράδειγμα αυτό έχουμετρεις όρους, όπου όλοι οι όροι έχουν την ίδια μεταβλητήκαι άρα είναι όλοι όμοιοι μεταξύ τους. Άρα θα βάλουμε σε μια παρένθεση τους τρεις αριθμούς από κάθε όρο και θα πολλαπλασιάσουμε την παρένθεση αυτή με την κοινή μεταβλητήΜετά κάνουμε την πράξη μέσα στην παρένθεση και έτσι καταλήγουμε σε μια αλγεβρική παράσταση που έχει έναν μόνο όρο.
Στο παράδειγμα αυτό έχουμε τέσσερις όρους, που όμως δεν είναι όλοι οι όροι όμοιοι μεταξύ τους. Οι δύο όροι έχουν μεταβλητή τοενώ οι άλλοι δύο όροι έχουν μεταβλητή τοΑν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε την σειρά των όρων και να βάλουμε μαζί τους όμοιους όρους. Άρα έχουμε δύο ομάδες όμοιων όρων, οπότε για κάθε ομάδα θα βάλουμε τους αριθμούς από κάθε όρο σε μια παρένθεση και θα πολλαπλασιάσουμε την παρένθεση με την δική της μεταβλητή. Μετά κάνουμε τις πράξεις μέσα στις παρενθέσεις και καταλήγουμε σε έναν όρο από κάθε ομάδα.
Στο παράδειγμα αυτό έχουμε πέντε όρους, που όμως δεν είναι όλοι οι όροι όμοιοι μεταξύ τους. Οι δύο όροι έχουν μεταβλητή τοενώ οι υπόλοιποι όροι είναι αριθμοί. Αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε την σειρά των όρων και να βάλουμε μαζί τους όμοιους όρους. Άρα έχουμε δύο ομάδες όμοιων όρων, οπότε για την ομάδα που έχει τοθα βάλουμε τους αριθμούς από κάθε όρο σε μια παρένθεση και θα πολλαπλασιάσουμε την παρένθεση με τοενώ για την άλλη ομάδα που είναι μόνο αριθμοί δεν χρειάζεται να τους βάλουμε σε παρένθεση. Μετά κάνουμε τις πράξεις και καταλήγουμε σε έναν όρο από κάθε ομάδα.